PROPOLİS NEDİR? FAYDALARI NELERDİR? NASIL KULLANILIR?
- 2 Aralık 2021
- Yazar Dünyanın Sesi
PROPOLİS NEDİR?
Propolis; Arıcılar arasında preboli ya da arı zamkı olarak da tanımlanan, arıların yaprak döken ağaçların tomurcuklarından ve kabuklarından topladığı, balmumu, polen ve tükürük salgıları ile zenginleştirdikleri bir maddedir. Arılar, propolisi üretmek için başta iğne yapraklı ağaçlar olmak üzere pek çok bitkinin gövde, yaprak, tomurcuk ve nektarlarından elde ettiği maddeleri, kendi salgılarıyla biyokimyasal değişime uğratırlar. Propolis, antibakteriyel özelliği sayesinde kovanın hijyenini sağlamak, soğuktan koruma, mikroorganizmalardan koruma, su geçirmeme, ısı yalıtımı ve reçinemsi özelliğiyle de kovanın savunmasını güçlendirmek için de kullanılır. Aynı zamanda karakteristik bir kokusu bulunur.
PROPOLİS FAYDALARI
NELERDİR?
Yunancada "pro" için savunma, şehir veya topluluk
"polis" veya arı kovanı anlamına gelen propolis, tarih boyunca
insanlar tarafından ilaç olarak kullanılıp, zengin bir içerikten oluşmaktadır. Sağlığa
olumlu etki yarattığına dair bazı bilimsel çalışmalar bulunmaktadır. İnsanlartarafından kullanıldığında zararlı virüs ve bakterilerin yok edilmesineyardımcı olduğu bilinen propolis, yetişkinler ve çocuklar tarafından bağışıklıksisteminin güçlendirilmesi için kullanılabilen doğal bir üründür. Mantarlara karşı da etkili olduğu bilinen propolis, tüm
bunların yanında antioksidan ihtiyacının karşılanması için de kullanılabilir. Aktif
bileşenlerin ana rolü flavonoidlerdir. İkinci sırada kafeik veya ferulik asit
gibi hidroksisinnamik gibi asitler bulunur. Diğer suda çözünür bileşenler, arı
enzimleri, şeker, B, C ve E vitaminleri, mineraller ve eser elementlerdir.
Birçok çok meyve ve sebzede bulunan fenolik asit çeşitleri miktar olarak
propoliste daha fazla bulunmaktadır. Bu nedenle güçlü bir antioksidandır. Ancak
işlenmemiş propolis, sindirilmesi güç, bal mumu benzeri bir maddeyle karışık
hâldedir. Doğada bulunan propolisin yaklaşık yarısını oluşturan bal mumu
benzeri maddenin, reçine benzeri besleyici kısmından ayrıştırılması önemlidir.
Propolisin doğru şekilde bal mumundan ayrıştırılması, ürünün sindirilebilirliği
açısından son derece önemlidir. Bu işlem, propolisin bitki ve larva
kalıntılarından da ayrışmasını sağlar. Bu yüzden doğadan kazınarak toplanan
işlenmemiş ürünlerin tüketilmesi önerilmez. Propolis’in başlıca faydalarını
sıralayacak olursak;
·
Antimikrobiyal
etkinliğe sahiptir,
·
Yaralara
İyi gelmektedir,
·
Uçuk
ve ağız yaralarını iyileştirir,
·
Kansere
karşı koruyucu kalkandır,
·
Bağışıklık
sistemini güçlendirir,
·
Toksinlerin
atılmasını sağlar,
·
Diş
eti sağlığını korur,
·
Cilt
güzelliğine fayda sağlar,
PROPOLİS NASIL
KULLANILIR?
Saf Propolisi ham haliyle doğrudan tükettiğimizde,
vücudumuzda sindirilme oranı yalnızca %2'dir. Bu sebeple, saf propolisin
mutlaka ekstrakte edilmesi, bir başka deyişle özütlenmesi
gerekir. Ekstrakte edilmiş propolis, sıvı kıvamı sayesinde pek çok farklı
şekilde kullanılabiliyor. Su, meyve suyu, bitki çayı vb. içeceklere ilave
edilebilen bu gıda tercihe göre tek başına da tüketilebiliyor. Bunun yanı sıra
bal, yoğurt, kahvaltılık gevrek vb. yiyeceklere de gönül rahatlığıyla
eklenebiliyor. Şu anda, tıbbi olarak önerilen bir doz yoktur çünkü bunun için
daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Günde yaklaşık 70 miligramlık bir günlük
konsantrasyon kullanılabildiği ön görülmektedir, ancak bu bir FDA (Dünya Sağlık
Örgütü) önerisi değildir. Bu nedenle ürünlerin etiketinde yer alan kullanım
talimatları dikkate alınmalıdır. Propolis, ideal dozlarda olmak koşuluyla 4
yaşından büyük çocuklar ve yetişkinler tarafından rahatlıkla
tüketilebiliyor. Herhangi bir takviye almadan önce doktorunuza propolisin
sizin için güvenli olup olmadığını sorun. Propolis eczanelerden veya güvenilir arı ürünleri satıcılarından alınabilir. Unutmamak gerekir ki sağlık herşeyin başıdır ve
önem gerektirir.
0 yanıt Bir yanıt yazın