Bakan Mehmet Şimşek enflasyonun düşüşü için tarih verdi

Bakan Şimşek'in açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Cumhurbaşkanımıza beş yıllık bir yetki verildi. Burada çok güçlü siyasi istikrar anlamında bir temel var.

ORTA VADELİ PROGRAM NEDİR?
Bu program üç yıllık bir program. Aslında bir yol haritası. Amaç öngörülebilirliği artırmak ama programın özü nedir diye sorarsanız programın özü dezenflasyon yani enflasyonu tek haneye düşürmek. Milletimizi bu hayat pahalılığından kurtarmak çünkü bir sarmala girilmiş. Tabi ki küresel bir döngüde var yani Rusya-Ukrayna savaşının getirdiği enerji fiyatlarına etkisi var. Pandemi sonrası oluşan küresel etkilerde var. Bizim Türkiye ekonomisine ilişkin birtakım da faktörler etkili. Şimdi bütün bunları dikkate alan ve dünya deneyimini dikkate alan bir program yaptık.

Şimdi geçen sene çok önemli bir çalışma yayınlandı bu çalışma 56 ülkede 100 tane enflasyon şoku ile mücadele programları incelendi. Yani geçmişte özellikle 70 li yıllardan sonra ağırlıklı olmak üzere bütün enflasyon şoklarına bakıldı. Ve şöyle bir sonuca varıldı. Başarılı programlar ortalama 3,4 yıl alıyor. Bu ortalama.

Enflasyon ne zaman düşecek?

Enflasyon Temmuz 3'ünden itibaren düşmeye başlayacak. Çünkü çıktı açığı Temmuz'da eksiye dönüyor. Baz etkisi var. Para politikası gecikmeli çalışıyor.

Başından beri enflasyon yılın ikinci yarısından itibaren düşmeye başlayacak diyoruz. Enflasyonda düşüş trendi başlamış durumda. Bir program var sabırla kararlılıkla uygulayacağız. 
Yazar
Dünyanın Sesi

0 yanıt Bir yanıt yazın

Yanıtınızı Bırakın