ARI SÜTÜ NEDİR? FAYDALARI NELERDİR? NASIL KULLANILIR?

ARI SÜTÜ NEDİR?

Arı sütü 1690 yıllarında Hollandalı bilim adamı Schwammerdam tarafından bulunmuştur. Arının vücudundan salgıladığı bir ürün olup, hammaddesi polen ve nektar olan baldan daha çok kuvvetli bir besleyicidir. 5-15 günlük işçi arılar tarafından alt çene ve boğaz bezlerinden salgılayıp, ana arı gözlerine aşılanan larvaların beslenmesini sağlayan, aşılama yapıldıktan 36-48 saat sonra hasat edilebilen jel kıvamında, kemik-kremsi renginde, kendine özgü koku ve tada sahip bir üründür.

Kaliteli bir arı sütü üretmek için hasatın aşılamadan 48 saatten sonra gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Fazla miktarda verim ve az iş güçü için ise 72 saat sonra hasat yapılmalıdır. Daha geç hasat edilme durumunda larva ağırlığının arttığı ve arı sütü veriminin azaldığı tespit edilmiştir.

ARI SÜTÜ FAYDALARI NELERDİR?

Arı sütü ilaç ve gıda endüstrisinden kozmetik ve imalat endüstrisine kadar birçok sektörde kullanılmaktadır. Ancak bu ürün ülkemizde yeterince tüketilmemekte ve değerlendirilmemektedir. Arı sütü faydalarını spesifik olarak belirtmek arı biyolojisine göre yanıltıcı olabilir ama içerdiği güçlü besin yapısı dolayısıyla insan vücuduna çok faydalı olduğu bilinmektedir. Yıllar boyunca arı sütünün çeşitli farmakolojik özelliklerine ait birçok çalışma yapılmıştır. Özellikle arı sütünün saf olarak piyasaya sunulması esnasında depolama koşullarının (sıcaklık, ışık vb.) arı sütünün kimyasal kompozisyonunun bozulmasına yol açacak durumda olduğu gözlenmektedir. Mühendis Arı olarak arı sütünün doğal formunun bozulmaması ve besin zincirinin kırılmamasını sağlayarak müşterilerimize ulaştırılmasına büyük önem vermekteyiz.




Arı sütü; kendine özgü yağ asitleri, yoğun protein içeriği ve biyoaktif bileşenleri nedeniyle besleyici özelliğinin yanısıra sütü antioksidan, antiinflamatuar, antitümör, antibiyotik gibi özelliklerle de çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmakta ve bağışıklığı desteklemektedir. Çin, Japonya, Kore dünyada arı sütü üretiminde ilk sıradadırlar. Türkiye’nin arı sütü üretim ve tüketim miktarına ilişkin sağlıklı bir veri olmamasına rağmen arı sütü üretiminin yıllık yaklaşık 500 kg civarında olduğu tahmin edilmektedir.

ARI SÜTÜ NASIL KULLANILIR?

Arı sütü yararlı bir besin olmasının yanı sıra tüketimine çok dikkat edilmelidir. Tüketiminde günde 1 gramı geçmemeye dikkat etmelisiniz. Alerjik reaksiyon, yan etkiler, kullanım yaşı, hamilelik ve kronik rahatsızlıklar gibi durumlara karşı uzman görüşünün alınması büyük önem taşımaktadır.

Arı sütünün kendine has kokusu ve tadı dolayısıyla bal, diğer arı ürünleri ya da çeşitli besinlerle karıştırılarak tüketimi halk arasında ki yaygın kullanımı olmakta ve lezzetli kılmaktadır. Arı sütü elde edilişi bakımından oldukça değerli bir ürün olduğundan, korunması için üretim ve saklama koşulları büyük önem taşıyor. Arı sütünün, temin edildiği anda soğuk dolaplarda korunması veya diğer arı ürünleri ile karışım halinde saklanması öneriliyor. Ayrıca arı sütünün soğukta kurutulması gibi yöntemlerle, ürün özelliklerinin oda sıcaklığında dahi korunması sağlanabiliyor. Kurutulmadan saklanmasında önemli bir yöntem olarak küçük paketlere konulmuş bir şekilde, soğutucuda saklanması ideal bir çözüm olmaktadır. 

Türkiye’nin arıcısı Mühendis Arı farkıyla doğal ve şifa kaynağı arı sütünü almak için hemen mağazamızıziyaret edin.

Yazar
Dünyanın Sesi

0 yanıt Bir yanıt yazın

Yanıtınızı Bırakın