ARI SÜTÜ NEDİR? FAYDALARI NELERDİR? NASIL KULLANILIR?
- 7 Ocak 2022
- Yazar Dünyanın Sesi
ARI SÜTÜ NEDİR?
Arı sütü 1690 yıllarında
Hollandalı bilim adamı Schwammerdam tarafından bulunmuştur. Arının vücudundan
salgıladığı bir ürün olup, hammaddesi polen ve nektar olan baldan daha çok
kuvvetli bir besleyicidir. 5-15 günlük işçi arılar tarafından alt çene ve boğaz
bezlerinden salgılayıp, ana arı gözlerine aşılanan larvaların beslenmesini
sağlayan, aşılama yapıldıktan 36-48 saat sonra hasat edilebilen jel kıvamında,
kemik-kremsi renginde, kendine özgü koku ve tada sahip bir üründür.
Kaliteli bir arı sütü üretmek için
hasatın aşılamadan 48 saatten sonra gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Fazla
miktarda verim ve az iş güçü için ise 72 saat sonra hasat yapılmalıdır. Daha
geç hasat edilme durumunda larva ağırlığının arttığı ve arı sütü veriminin
azaldığı tespit edilmiştir.
ARI SÜTÜ FAYDALARI
NELERDİR?
Arı sütü ilaç ve gıda endüstrisinden kozmetik ve imalat endüstrisine kadar birçok sektörde kullanılmaktadır. Ancak bu ürün ülkemizde yeterince tüketilmemekte ve değerlendirilmemektedir. Arı sütü faydalarını spesifik olarak belirtmek arı biyolojisine göre yanıltıcı olabilir ama içerdiği güçlü besin yapısı dolayısıyla insan vücuduna çok faydalı olduğu bilinmektedir. Yıllar boyunca arı sütünün çeşitli farmakolojik özelliklerine ait birçok çalışma yapılmıştır. Özellikle arı sütünün saf olarak piyasaya sunulması esnasında depolama koşullarının (sıcaklık, ışık vb.) arı sütünün kimyasal kompozisyonunun bozulmasına yol açacak durumda olduğu gözlenmektedir. Mühendis Arı olarak arı sütünün doğal formunun bozulmaması ve besin zincirinin kırılmamasını sağlayarak müşterilerimize ulaştırılmasına büyük önem vermekteyiz.
Arı sütü; kendine özgü yağ
asitleri, yoğun protein içeriği ve biyoaktif bileşenleri nedeniyle besleyici
özelliğinin yanısıra sütü antioksidan, antiinflamatuar, antitümör, antibiyotik
gibi özelliklerle de çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmakta ve
bağışıklığı desteklemektedir. Çin, Japonya, Kore dünyada arı sütü üretiminde
ilk sıradadırlar. Türkiye’nin arı sütü üretim ve tüketim miktarına ilişkin
sağlıklı bir veri olmamasına rağmen arı sütü üretiminin yıllık yaklaşık 500 kg
civarında olduğu tahmin edilmektedir.
ARI SÜTÜ NASIL
KULLANILIR?
Arı sütü yararlı bir besin
olmasının yanı sıra tüketimine çok dikkat edilmelidir. Tüketiminde günde 1
gramı geçmemeye dikkat etmelisiniz. Alerjik reaksiyon, yan etkiler, kullanım
yaşı, hamilelik ve kronik rahatsızlıklar gibi durumlara karşı uzman görüşünün
alınması büyük önem taşımaktadır.
Arı sütünün kendine has kokusu ve
tadı dolayısıyla bal, diğer arı ürünleri ya da çeşitli besinlerle karıştırılarak
tüketimi halk arasında ki yaygın kullanımı olmakta ve lezzetli kılmaktadır. Arı
sütü elde edilişi bakımından oldukça değerli bir ürün olduğundan, korunması
için üretim ve saklama koşulları büyük önem taşıyor. Arı sütünün, temin edildiği
anda soğuk dolaplarda korunması veya diğer arı ürünleri ile karışım halinde
saklanması öneriliyor. Ayrıca arı sütünün soğukta kurutulması gibi yöntemlerle,
ürün özelliklerinin oda sıcaklığında dahi korunması sağlanabiliyor. Kurutulmadan
saklanmasında önemli bir yöntem olarak küçük paketlere konulmuş bir şekilde,
soğutucuda saklanması ideal bir çözüm olmaktadır.
0 yanıt Bir yanıt yazın